Egyedi szoftverfejlesztés

Az évek során szerzett tapasztalat alapján kifejlesztettünk egy egyedi fejlesztési módszert, melyben minden, a fejlesztésben érintett szakemberünk a számára leginkább megfelelő feladatot végzi. Ezért minden projektet először részletes elemzésnek vetünk alá, majd ennek alapján különböző fejlesztési fázisokra osztjuk. Az adott fázisokra a területet legjobban ismerő programozóinkat delegáljuk. A fejlesztők munkáját rendszertervező munkatársaink – a teljes rendszert szem előtt tartva – koordinálják. A munkának ez a fajta felosztása lehetővé teszi, hogy a végterméket határidőre, és megfelelő minőségben tudjuk szállítani.

A fejlesztés lépései

Tervezés

Icon 01

Szoftver specifikáció elkészítése

  • Igényspecifikáció – a színtiszta és közérthető nyelvezet jellemzi. Felhasználói oldalról megközelítve a megoldandó problémát, amire szoftveres megoldást keresünk
  • Funkcionális specifikáció – részletesebb leírás, mely leginkább a fejlesztőknek szól. Nyelvezete és részletessége is erre utal. Gyakori a rendszer/alrendszer/modul/funkció felosztás
  • Rendszerterv – Folyamatábrákkal és adatbázistervvel tarkított szintén fejlesztők számára készülő dokumentum

Melyikről írunk itt?

Kivitelezés

Icon 02

Implementáció

Az implementáció az a fázis, amikor fejlesztő kollégáink elkészítik a szoftvert működtető program kódokat a rendszerterv alapján. Nagyrészt ekkor kerülnek felhasználásra a tervezésénél már kiválasztott technológiák is. Ez nem egy szigorúan egyszeri folyamat, itt már a tesztelés is elkezdődik: az elkészült részeket folyamatosan ellenőrizzük és a nyilvánvaló hibákat azonnal javítjuk.

Tesztelés

Icon 03

Fejlesztői és felhasználói tesztek

A fejlesztők csak annyit tesztelnek, ami feltétlenül szükséges: a nyilvánvaló hibákat és az alapvető funkciók zavartalan működését ellenőrzik. A cél, hogy a tesztelés ne menjen az előre haladás rovására, de a tesztelők se akadjanak el az első hibánál.

A felhasználói tesztek már a komolyabbak: az üzleti összefüggéseket és a használhatóságot is vizsgálják. Ezeket a teszteket először házon belül végezzük és a tesztekben feltárt hibákat egy már kialakított belső rendszer szerint kezeljük, javítjuk.

Átadás

Icon 04

Beüzemelés és oktatás

Ez az egyik legfontosabb fázis, mégis nagyon kevés megrendelő számol ezzel a szakasszal, holott a bevezetésben a megrendelőre is sok feladat hárul.
A beüzemelés során a szoftver a helyére kerül a megrendelő megfelelő számítógépén. A szoftvert egyelőre csak teszt üzemmódban, de már éles adatokkal kezdik el használni az erre kijelölt alkalmazottak. A felmerülő problémákat folyamatosan orvosoljuk. Itt nagyon fontos a szoros együtt működés a megrendelő és a fejlesztő cég között. Ha elég tapasztalat gyűlt össze a programról, jöhet az élesítés, ahol a program átveszi helyét a megrendelő munkájában.

Amennyiben a megrendelő ezt igényli, a program használatáról felhasználói dokumentáció is készül, valamint lehetőség van oktatást szervezni a program használatáról. Ennek lebonyolítása és ütemezés külön szervezést igényel mindkét fél részéről.

Egyedi szoftverfejlesztés előnyei

A rendszer olyan és csak olyan funkciókat tartalmaz, amelyekre Önnek szüksége van, így csak olyan adatokat kell rögzítenie, amelyekre valóban szüksége van. Az adatbevitel olyan mértékben van ellenőrizve, amennyire szükséges. Nincs megalkuvás, nem a meglévő munkafolyamatokat kell igazítani a szoftverhez, hanem a szoftvert tudja a munkafolyamatokhoz illeszteni. Az igényfelmérések során felszínre kerülnek a felesleges duplikációk, az elavult feladatok és munkafolyamatok. Hosszútávon használható, teljes értékű szoftvert kap. Jó alkalom ez arra, hogy a munkafolyamatokat újra gondoljuk, optimalizáljuk.

Alkalmazott technológiák

  • Oracle, MSSQL, MySQL adatbázisok
  • PL/SQL
  • Java EE, Spring, JSF, ADF
  • HTML5, CSS3, XML/XSL/XSLT
  • Javascript, AJAX, JQuery
  • Linux, és egyéb nyílt forráskódú megoldások